Testing

30 Jul

Bismillahirrahmanirrahim and assalamualaikum

Testing 1 2 3….hello…sekarang kits bersiaran live from….eh salah….now i am testing my new devices….not af for a 200ringgit devices….

Ok dada~~

Haaaaaaaaarapannnn

30 Jul

Bismillahirrahmanirrahim and Assalamualaikum

I am not in the mood of writing this lately, maybe because i was so depressed with the working environment which getting worst day by day. I was hoping that the new Boss is smarter than we are to impel the company. Perceptibly he is not. 

Adakah Allah Itu Wujud?

17 Jul

Bismillahirrahmanirrahim And Assalamualaikum

Tajuk yang sangat berat untuk dihuraikan…niat dihati aku hanyalah untuk berkongsi sedikit ilmu yang aku tahu….adalah sebab itu, kepada readers yang kurang memahami atau ragu2…silalah berjumpa ustaz2 yang lebih pakar untuk menghuraikan dengan lebih lanjut ttg persoalan anda….

Kisah 1:

Beberapa orang yang menolak kewujudan tuhan datang berjumpa imam abu hanifah mempersoalkan ttg tuhan. Maka imam abu hanifah memejamkan mata seolah2 memikirkan ttg sesuatu. Maka mereka yang kufur tersenyum, mereka bertanya

Si Kufur: Ya imam, kenapa kamu berdiam

Imam Abu Hanifah: Aku sedang memikirkan sesuatu yang besar. Aku sedang berfikir ttg sebuah kapal yang besar, ttg sebuah kapal yg berlayar di tgh lautan tanpa nakhoda, tanpa penumpang, tanpa ahli pelayaran, dia belayar dengan sendirinya, dia memunggah barang dengan sendirinya, dia berniaga dengan sendirinya dan dia pulang ke negeri asalnya dengan sendirinya. Jadi aku terpikir ttg hal ini.

Si Kufur: Ya Imam…ini tidak masuk akal

Imam Abu Hanifah: Oooo….kapal berlayar dengan sendirinya kamu berkata ini tidak masuk akal, tetapi bagaimana dengan pandanganmu yang mengatakan alam yang lebih kompleks, alam yang lebih luas ini tanpa pencipta..tidakkah itu lebih tidak masuk akal?

Si Kufur pon terdiam dan mengucap dua kalimah syahadah….

 

Nota kaki: Akal itu penting dan gunakan akal untuk mengenal pencipta kita

 

Wassalam

Ragam Manusia

17 Jul

Bismillahirrahmanirrahim and Assalamualaikum

1. Gunakan ilmu hitam untuk mendapat kekayaan dan akhirnya menyusahkan ahli keluarga – Aku doakan kau selamat didunia dan akhirat, aku halalkan segala perbuatan yg kau buat..aku cuma berharap agar kau bertaubat dah kembali ke jalan Allah

2. Mereka-reka cerita tentang apa yang tidak berlaku atau memutar belitkan cerita serta memutuskan silaturrahim – Bertaubatlah wahai manusia….aku juga tidak sempurna tetapi jangan sampai memutuskan silaturrahim…

3. Berpura2 baik – Ohhh…ini memang tabiat yang paling aku tidak sukai..tapi suka hati kau lah…asalkan kau bahagia….hahaha

4. Memandang rendah terhadap orang – ape kau ingat kau tu besau sangat ker…tapi sepanjang pemerhatian aku…orang yang berperangai macam ni selalunya mereka tidak bahagia dan mempunyai penyakit hati…kesian kan…jangan kita jadi sampah macam mereka….doakan mereka dan berlapang dada jika berjumpa orang seperti ini

5. Tak nak kalah – orang macam ni memang akan membuat aku geli hati…semua die nak lebeh…orang mcam ni sifat jeles nye terover sikit…sila kawal kejelesan anda okke..

6. Pemandu yang tidak berhemah – Aku adalah salah seorng pemandu yang tidak berhemah apabila jammed panjang giler, aku akan memotong ikut kiri…marah apabila org sebok nk masuk depan aku….tapi Ramadhan ni…Niat dihati ingin meningkatkan tahap kesabaran di jalan raya…and alhamdulillah…kadang2 berjaya mengawal marah..kadang2 tak jugak…tapi yang aku pasti kalau kita beri laluan kat org..kita akan rasa senang hati…ape la yang korg nak kemut sgt bg laluan kat org….huhu…aku doakan supaya Allah meningkatkan tahap kesabaran aku…

sekian

Office oh Office

16 Jul

Bismillahirrahmanirrahim and Assalamualaikum

Hidup tak selalu nya indah…langit tak selalu cerah..tapi ofis aku ni x penahnye nak cerah…mendung sepanjang masa…gloomy sangat eventho it is sunny hot outside. Kaf Ba Ra Kaf Alif Ta Nun…mana nak datangnye keberkatan kalau nakhodanya sudah jauh terpesong dr ajaran Islam. Ape yang aku boleh buat hanyalah berdoa agar Allah memberi hidayah dan menunjukkan mereka ke jalan yang benar. Tapi kate kawan aku, tak salah doakan tp ssh la nk makbul kalau orang yang kita doakan itu yang menzalimi dirinya sendiri..mereka yang tak solat tak NAK solat, tak NAK puasa, tak NAK menunaikan tanggungjawab sebagai makhluk Allah. Kate Wardina Safiyya memberi perumpamaan…kerusi dijadikan untuk duduk…jadi sama la konsep manusia  dijadikan untuk menyembah Allah..jadi kalau kita x sembah Allah…ape gunanya hidup…hidup kita ni hanyalah semata2 untuk mendapat keredhaan Allah….percayalah kepada perkara2 ghaib seperti syurga dan neraka…takutlah kalian semua kepada api neraka….

 

Ya Allah, engkau tingkatkanlah keimanan dan ketakwaan kami kepadamu…jangan lah engkau menarik balik hidayah yg telah engkau berikan kepada kami..Ya Allah..engkau tunjukkanlah mereka2 yg sesat itu ke jalan yang lurus lagi benar…..semoga company tmpt aku kerja ni mendapat keberkatan Allah….Amin

 

Wassalam

Dunia

14 Jul

Bismillahirrahmanirrahim and Assalamualaikum

I’ve decided not to cook sepanjang berbuka di bulan Ramadhan ni..so yesterday went to param stadium. My husband drove. As usual kalau hubby yang drive, mmglah sangat berhemah (but sometimes he did drive crazily)…so semalam masa kat depan Giant, saw ade one Passat passed by…and followed by Ferrari…

Hubby: Passat kalau letak sebelah Ferrari mmg nothing kan

Sekian…..

Mimpi Rasulullah

21 Jun

Bismillahirrahmanirrahim and Assalamualaikum
Daripada Abdul Rahman Bin Samurah ra berkata, Nabi Muhammad saw bersabda:

“Sesungguhnya aku telah mengalami mimpi-mimpi yang menakjubkan pada malam aku sebelum di Israqkan……..”

1. Aku telah melihat seorang dari umatku telah di datang oleh malaikatul maut dengan keadaan yg amat mengerunkan untuk mengambil nyawanya,maka malaikat itu terhalang perbuatannya itu disebabkan oleh KETAATAN DAN KEPATUHANNYA KEPADA KEDUA IBUBAPANYA.

2. Aku melihat seorang dari umatku telah disediakan azab kubur yang amat menyiksakan, diselamatkan oleh berkat WUDUKNYA YANG SEMPURNA.

3. Aku melihat seorang dari umatku sedang dikerumuni oleh syaitan-syaitan dan iblis-iblis lakhnatullah, maka ia diselamatkan dengan berkat ZIKIRNYA YANG TULUS IKHLAS kepada Allah.

4. Aku melihat bagaimana umatku diseret dengan rantai yang diperbuat daripada api neraka jahanam yang dimasukkan dari mulut dan dikeluarkan rantai tersebut ke duburnya oleh malaikut Ahzab,tetapi SOLATNYA YANG KHUSUK DAN TIDAK MENUNJUK-NUNJUK telah melepaskannya dari seksaan itu.

5. Aku melihat umatku ditimpa dahaga yang amat berat, setiap kali dia mendatangi satu telaga di halang dari meminumnya,ketika itu datanglah pahala PUASANYA YANG IKHLAS KEPADA ALLAH SWT memberi minum hingga ia merasa puas.

6. Aku melihat umatku cuba untuk mendekati kumpulan para nabi yang sedang duduk berkumpulan-kumpulan, setiap kali dia datang dia akan diusir, maka menjelmalah MANDI JUNUB DENGAN RUKUN YANG SEMPURNANYA sambil ke kumpulanku seraya duduk disebelahku.

7. Aku melihat seorang dari umatku berada di dalam keadan gelap gelita di sekelilingnya, sedangkan dia sendiri di dalam keadaan binggung, maka datanglah pahala HAJI DAN UMRAHNYA YANG IKHLAS KEPADA ALLAH SWT lalu mengeluarkannya dari kegelapan kepada tempat yang terang-benderang.

8. Aku melihat umatku cuba berbicara dengan golongan orang mukmin tetapi mereka tidak pun membalas bicaranya,maka menjelmalah SIFAT SILATURRAHIMNYA DAN TIDAK SUKA BERMUSUH-MUSUHAN SESAMA UMATKU lalu menyeru kepada mereka agar menyambut bicaranya,lalu berbicara mereka dengannya.

9. Aku melihat umatku sedang menepis-nepis percikan api ke mukanya, maka segeralah menjelma pahala SEDEKAHNYA YANG IKHLAS KERANA ALLAH SWT lalu menabir muka dan kepalanya dari bahaya api tersebut.

BERSABDA RASULULLAH SAW: “SAMPAIKANLAH PESANANKU KEPADA UMATKU YANG LAIN WALAUPUN DENGAN SEPOTONG AYAT”

On Da Street

There are many ways people talk on the street... but it is up to you to reflect how do people talk on the street. If you wish for a betterment, reflect it on your words...

...moments to remember...

Life is too short. Enjoy it while it is yours.

Life is too short. Enjoy it while it is yours.

Ibu Bapa Bijak

Life is too short. Enjoy it while it is yours.

Bayt Al-Iman

Life is too short. Enjoy it while it is yours.

Ustazah Siti Khadijah | Mendorong Pelajar Menjadi Pejaya!

Life is too short. Enjoy it while it is yours.

cinta-rasul

Life is too short. Enjoy it while it is yours.